Backers Saftfabrik, A.

Grunnlagt 1895 i Amtmand Bloms gate 16 av Laura Jørgine Backer f. Thurmann (f. 1843), som foresto fabrikasjon av ekte bærsafter, og hennes mann, skipsmegler Anton Backer (1840-1897), som sørget for omsetningen. Fremstillingen foregikk etter den norske farmakopø, som ble anvendt ved siden av spesielle metoder for fremstilling av gode og holdbare bærsafter. Fabrikkens varer vant fra første stund stor anerkjennelse. Allerede i 1895 fikk firmaets varer sølvmedalje ved hagebruksutstillingen i Larvik, senere ble produktene belønnet med sølv- og gullmedaljer ved en rekke utstillinger i Drammen, Bergen, Oslo, Stockholm og Paris. Roald Amundsen bragte med 1.000 flasker på sin Sydpolsekspedisjon og var så fornøyd at han også kjøpte et stort parti til Maud-ekspedisjonen. Saften ble også benyttet ombord i Den norske Amerikalinjes båter. Sønnen, cand. pharm. Anton Backer (1874-1959), senere farmasøyt og apoteker, overtok farens virksomhet og i 1903 også fabrikasjonen da Laura Backer trakk seg tilbake. Forretningen gikk i 1936 over til aksjeselskap med en kapital på kr. 12.000 og Antons bror agronom Jørgen Thurmann Backer (f. 1879), som hadde vært fabrikkmester fra 1921, som disponent. Bedriften beskjeftiget i 1930-årene 10 personer. Fabrikken flyttet til Fayegaten 9 på Brakerøya og mot slutten av 1930-årene til Treschows gate 1 hvor den var i virksomhet inntil den ble nedlagt på 1950-tallet.

Cookies | Personvern

bn