A/S Bernås Trelastindustri

Sagbruk, høvleri, bygningsartikkel- og treindustrifirma samt skaftefabrikk i Colletts gate 10, grunnlagt 1911 av brukseier Ole H. Bernaas. Opprinnelig fabrikk for tresko og verktøyskafter i Bromannsgangen 26, under navnet Drammens Træskofabrik, grunnlagt 1911 av H. S. Haddeland og i 1912 solgt til Ole H. Bernaas (f. 1867 i Tinn i Telemark), etter hans død i 1928 overtok enken Aagot B.

På en 9 mål stor tomt, bebygd med 800 kvm, produserte på slutten av 1930-årene 12 mann ukentlig 1.800 par tresko og 120 dusin verktøyskafter, foruten tresåler, lærsko med tresåle (kapsko) og trebunnstøvler. Til tresko og tresåler ble bjerk benyttet, til verktøyskafter ask og hickory. Fabrikken produserte to slags tresko: Lette til sandaler, og tyngre med ordentlig overlær. Bernås utvidet fra 1930-årene produksjonen med verktøyskap, kosteskaft, trelastvarer, solgte bygningsartikler, sement etc., utførte bygnings- og snekkerarbeider – og anla sagbruk og høvleri.

I 1939 ble bedriften flyttet til Colletts gate 10 og den ble samtidig omorganisert til et familieaksjeselskap med Bernaas’ sønner Halvor og Kristoffer Bernås i ledelsen. Avdelingen for materialsalg var velkjent for sin spesialitet i løvtre. Bedriften hadde egen fabrikk for verktøyskafter og tresåler og et snekkerverksted for fremstilling av treverk til møbler, innredninger og andre treartikler. På slutten av 1940-tallet hadde bedriften ca. 50 ansatte. Firmaet var et av de første i landet som begynte med fabrikasjon av innredninger til skoler, butikker og lignende, og hadde hele Østlandet som nedslagsfelt. Treskoproduksjonen opphørte på 1960-tallet. Flyttet i 1974 til Neumanns gate 17 i nyoppførte lokaler (på grunn av Drammensbrua, produksjonsdelen ble nedlagt), videreført av Helge Pedersen som Bernås Bruk Eftf. A/S fra 1.11. 1980, nedlagt i 1983 og lokalene leid ut til Futura Bomiljø. Neumannsgate 17 ble deretter solgt.

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet