Brodahls Gummivarefabrik

Grunnlagt 1915 av Anders Brodahl (1889-1961) for fabrikasjon av gummivarer. Virksomheten startet opp i et bolighus på Sunland, videreført i et nyoppført fabrikkbygg i Grønland 57. Brodahl drev opprinnelig med reparasjon av sykkelslanger, men kom etter kort tid i gang med produksjon av gummidekk for barnevogner, slanger til sykkelpumper etc. I 1919 lanserte Brodahl lekeballer i fargene grå og terracotta, for en stor del basert på egenkonstruerte maskiner. Etter noen år ble fabrikken landets første produsent av fargedekorerte gummiballer i flere størrelser. Brodahls gummiballer utkonkurrerte de tyske ballene, som inntil da hadde dominert det norske markedet. Samtidig ble det tatt opp eksport til Sverige. I 1928 ble det personlig eide foretaket slått konkurs. Fru Marie Brodahl kjøpte fabrikken av bostyret, slik at Anders Brodahl kunne drive fabrikken videre.

I 1930, med 30 ansatte, ble produksjonen utvidet med gummihæler for skotøyindustrien (under navnet Bro-Hælen) og i 1931 med gummibeslag for hestesko. Beslagene ble produsert på oppdrag fra Imperator Hestesko A/S i Tønsberg. Fabrikken på Grønland produserte også seildukssko, såleplater, tetningslister for dører, vinduer og bilkarosserier, pakninger, formartikler, teknisk gummi, toalettsvamper, bilsvamper og alt i svampegummi for medisinsk og industrielt behov. Produktene ble eksportert til bl.a. Finland, Danmark, Sverige og England. Bedriften, som også hadde filial i Hamburg, hadde mot slutten av 1930-årene 60 ansatte. I 1944 ble fabrikken overdratt til sønnen, dipl.ing. Arvid Brodahl (f. 1913), som overtok den daglige ledelsen. Mot slutten  av 1940-årene hadde bedriften 50 ansatte i sine 1.500 kvm store lokaler. I perioden da norske myndigheter opprettholdt påbudet om skvettlapper på personbiler og lette varebiler (inntil 15.08.81), var Brodahls Gummivarefabrik en stor produsent av disse. Brodahl hadde 20 ansatte da påbudet ble opphevet.

Fabrikken ble nedlagt i 1989, og et eiendomsselskap – Brodahlsenteret A/S – ble opprettet. Fabrikklokalene i Grønland 57 står fra 1992 oppført på bevaringslisten for kulturminner i Drammen sentrum. Bygget er ivaretatt av Union Eiendomsutvikling og har pr. 2020 en rekke leietakere.

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet