Dalen kiosk

ble åpnet 23. juni 1959 i Kobbervikdalen av tidligere gulvsliper Johan Johansen, som drev kiosken sammen med kona Ruth J. Den åpnet samme dag som ny parsell av Sørlandske hovedvei ble åpnet. Kiosken ble straks populær og ble etter en tid utvidet med to kioskluker og større parkeringsplass. Åpningstiden var vanligvis kl. 09-23. Dalen kiosk fikk med årene en helt spesiell legendestatus blant kioskene i Drammen. I desember 1978 ble E-18 lagt om i ny parsell Frydenhaug-Eik og Dalen kiosk havnet i en blindvei, fra 1986 kalt for Dansrudveien. Eierne var forberedt på å legge ned. Kundene strømmet allikevel inn i blindveien, og kiosken ble blant annet et populært samlingssted for ungdom på fritiden. Ekteparet Johansen drev kiosken frem til høsten 1991, da datteren Berit Johansen overtok driften.

Legendestatusen knyttet seg til kioskens varme wienerpølser. Ferske pølser fra pølsemaker A. Braathen i Aabys gate 6 og lange pølsebrød (sprø skorpe av rundstykke-typen) fra bakeriet B.R. Solstad-Nielsen i Colletts gate 5. Til dette kom også Solstad-Nielsens pølsebrød dyppet i buljong, såkalt «bløyta». Kiosken var alltid representant for Diplom-Is og aldri Drammens Is. Årsaken til dette skal ha vært at det var Diplom-Is som hadde levert selve kioskbygningen. Et annet kjent trekk var at kiosken aldri var skiltet med navn. Berit Johansen forsøkte å utvide tilbudet av mat med grillpølser, hamburgere og pizza. Dette var mislykket fordi kundene spurte kun etter varme wienerpølser. Etter at det ble vanlig med brus på plastflaske, var det typisk at kiosken solgte relativt mye Coca-Cola på tradisjonell glassflaske.

I 2004 ble kiosken overtatt av Gunnar Gundersen med familie, som drev den fram til 2011. I 2008 sørget G. for at pølseprodusenten Finsbråten omstøtte sin beslutning om å legge ned produksjonen av Braathen-pølser etter original resept fra Drammen. Storparten av Braathen-pølsene gikk den gang til Dalen kiosk, omtrent fem tonn pr. år. Etter at kiosken ble nedlagt oppsto det Facebook-aksjoner og et folkekrav om at den måtte gjenoppstå. Kiosken ble åpnet på nytt den 28. januar 2018, i det at Gunnar Gundersens sønn, Petter Lønrusten Gundersen, satset på ny drift i Dansrudveien 45. Gundersen kunne forsikre kioskkundene om at han ville føre Braathen-pølser, oppvarmet i Dalen kiosks pølsevann, som angivelig tilberedes etter en hemmelig oppskrift.

Dalen kiosk           Foto Torill Juel, 2020

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet