Davis A/S

Teknologiselskap for utvikling, produksjon og salg av data- og videoprojektorer og overhead LCD-paneler, etablert i 1985 som en knoppskyting fra Hroar A. Hansens LCD-miljø i Kobbervikdalen. Sivilingeniørene Jan-Eric van der Laak og Roy Almedal var initiativtakere og medstiftere av Davis. Selskapet Davis (da=data + vis=visualisering) var en videreføring av selskapet LCD Electronics, som var ment å spille rollen som produsent av produkter som var utviklet av øvrige selskaper i Hansen-sfæren. Dette var ikke vellykket. Davis skulle derimot utvikle egne produkter og selge dem på det internasjonale markedet.

I 1986 lanserte Davis verdens første overhead LCD-panel for bruk på konvensjonelle overheadprojektorer, som gjorde at skjermbilder fra datamaskiner kunne vises på lerret. Produksjonspartner var elektronikkdivisjonen i Kongsberg Våpenfabrikk. Sammen utviklet de to bedriftene den første maskinen utenfor Japan som kunne massekoble LCD-paneler. Tre måneder etter lanseringen lanserte Kodak i USA et tilsvarende produkt. Davis hadde ikke tilstrekkelig finansiering, utviklingen var kostbar sammenliknet med salgsvolumet, og gjeldsforhandlinger i 1987 førte til at aksjene ble overtatt av et svenskeid Luxembourg-basert selskap. I 1990 lanserte Davis verdens første LCD overheadpanel med diskettstasjon, i 1991 kunne panelet også vise video. Årsomsetningen nådde 80 millioner kroner.

I 1994 ble aksjene overtatt av Kongsberg Gruppen, som hadde alt produksjonsansvar. Samme år ble den første videoprojektoren lansert, regnet som verdens mest lyssterke. Den hadde innebygd høyttaler, veide 13 kilo og ble levert med trillebag. I 1996 lanserte bedriften den første kompakte projektoren basert på DLP-teknologi fra Texas Instruments, i 1997 ble det lansert en 60-tommers videoskjerm/TV-apparat. Totalomsetningen i 1998 nådde 270 millioner kroner. Davis var den første projektorprodusenten i verden som samarbeidet med den tyske optikkgiganten Carl Zeiss. Stadig nye og forbedrede projektorer ble utviklet og lansert. Selskapet etablerte salgskontorer i Sverige, Danmark og USA. Eksporten gikk ellers til svært mange land i flere verdensdeler. Hovedkontoret med utviklingsavdelingen hadde 50 ansatte i Tollbugata 115. På sitt beste hadde Davis 35 prosent av verdensmarkedet for hjemmekino-projektorer. Problemet var at bedriften ikke tjente penger. Kongsberg Gruppen tapte 250 millioner kroner på sitt seks år lange engasjement. Bedriften ble nedlagt 1. januar 2002. Det oppsto to spin-off bedrifter i forbindelse med nedleggelsen. Cinevation (Piql) i Drammen (s.d.) og Visitech i Lier. Sistnevnte flyttet i 2022 til Eikhaugen.

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet