Drammen folkekjøkken
!!ARTIKKEL UNDER ARBEID!!
ble åpnet 26. februar 1917. Folkekjøkkenet var drevet av kommunen gjennom Provianteringsrådet, og hadde som formål å selge næringsrike måltider til en rimelig pris. Dette føyet seg inn i rekken av tiltak for å bedre folkehelsen. Drammen folkekjøkkens første bestyrerinne var Betty Gulden med en årslønn på 1200 kroner i tillegg til kost og losji.
Avisen Fremtiden annonserte på åpningsdagen at «tilstrømningen hadde vært enorm». Ved åpningen hadde folkekjøkkenet plass til 200 mennesker og tilberedte omtrent 400 porsjoner. Ved inngangen til folkekjøkkenet fikk man kjøpt en middagsbillett som man leverte i luken i spisesalen i bytte mot en middagsporsjon.
Det er også verdt å merke seg at folkekjøkkenet ble opprettet mens første verdenskrig fremdeles pågikk. Under første verdenskrig åpnet flere norske kommuner folkekjøkken, også kalt dampkjøkken. Dette reflekterte den kritiske forsyningssituasjonen som følge av verdenskrigen og den økende politiske misnøyen i sammenheng med dette. Provianteringsdepartementet ble opprettet av den norske regjeringen for å iverksette krisetiltak i forhold til blant annet matforsyning. Departementet ble opprettet i 1916 og lagt ned i 1922, og hadde i prinsippet samme funksjon som Forsyningsdepartementet (1939-1952). Etableringen av Provianteringsdepartementet utløste opprettelsen av kommunale provianteringsråd, som igjen la til rette for folkekjøkken. Drammen provianteringsråd ble opprettet av bystyret ved sak nummer 70, den 7. september 1916 og bestod av advokat Ek, kasserer Moss, fattigforstander Selvig og grossererne Nilsen og Brekke.