Elle A/S dagligvarekjede

Dagligvarekjede i Drammen, grunnlagt i 1969 av kjøpmann Per Ole Buxrud og disponent Per Nessjøen, sistnevnte fungerte i de første årene som konsulent og planlegger. Den første butikken ble åpnet i Mjøndalen. På det meste hadde Elle 15 lavprisbutikker i Østlandsområdet. Åpnet stormarked på Gulskogen i 1973 (i bygget etter Novak Emaljeverk), ombygget i 1984 som byens største dagligvareforretning med 1400 kvm. grunnflate og 50 ansatte. Kjeden etablerte servicekontor i Prof. Smiths Alle 56. Høsten 1975 overtok Elle-kjeden lavprisbutikken Brava i Vinjes gate 2, som var nr. 7 i rekken. Senere samme høst gikk Elle for første gang utenfor Buskeruds grenser ved å overta Lommedalen Matsenter i Bærum. I 1976 ble Per Nessjøen ansatt som daglig leder og årsomsetningen passerte 100 millioner kroner.

Elle i Hauges gate hadde på denne tiden norgesrekord i omsetning regnet pr. kvadratmeter dagligvarebutikk. I 1978 flyttet denne butikken til større lokaler i Nedre Torggate 7 og butikken i Hauges gate ble omgjort til leketøyforretningen Noldi, som var en ny satsning fra samme eier. Senere ble det åpnet flere leketøybutikker. 10. april 1980 åpnet «Morgendagens butikk» i Rådhusgaten under Parkeringshuset (Thams gate), som var Elle nr. 11 i rekken, med 500 kvm gulvflate. Kjedens karakteristiske profilfarge i lilla ble etterhvert tatt opp på fargekartet hos malingprodusenten Jotun under navnet «Elle».

Medgründer og daglig leder Per Nessjøen solgte i 1984 sin eierandel i Elle til Per Ole Buxrud. Elle ble i 1986 fusjonert med kleskjeden Adelsten i Tønsberg. Per Ole Buxrud fikk betalt i Adelsten-aksjer. En stund etter fusjonen gikk gründeren Buxrud og andre nøkkelpersoner ut av Elle-ledelsen, noe Adelsten-kjeden opplevde som en klar ulempe. I august 1987 valgte Adelsten å selge Elles daværende 12 dagligvarebutikker til Ligo A/S i Drammen, som ønsket å drive dem videre som konkurrenter til egne kjedebutikker (Ligo Supermarked og Spar 1000). Elle Engros A/S med lager i Havnegata ble nedlagt kort tid etter overtakelsen. I 1989 valgte Ligo A/S å legge ned Elle-kjeden og innlemmet de fleste Elle-butikker i kjeden Spar 1000. I desember samme år ble driften av samtlige butikker overtatt av Hagen-gruppen (Rimi), som i første omgang kjøpte 50 prosent av selskapet, kort tid etter ble alle aksjer overtatt av Hagen.

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet