Eltek

I 1966 traff den unge, egyptiske sivilingeniøren Alain F. Angelil (f. i Alexandria 1942) en Drammenspike i Sveits. Han dro på ferie til Norge for å besøke henne, bestemte seg for å bli i Norge, og ble umiddelbart ansatt på Standard Telefon- og Kabelfabrikk. Etter fem år var paret gift, og i 1971 startet A. sitt eget firma for utvikling, produksjon og salg av strømforsyningssystemer, Eltek, med to ansatte i lokaler på 35 kvm og utedo i Omstedgaten, Drammen. Etter kort tid flyttet bedriften til Thomegaten 24 og i 1978 til Gråterudveien 2. Bygningen ble snart for liten og i 1984 ble en ny fabrikk bygget i Gråterudveien 8, da hadde A. året i forveien etablert avdeling i England, Eltek UK. Hovedproduktene var strømforsyningsanlegg til Televerket, i 1977 ble den første konvensjonelle brannalarmsentral lansert og ti år senere den første analoge brannalarmsentral. I 1981 ble bedriften tildelt Markedsføringsforeningens initiativpris. I 1987 ble Unitech A/S etablert som et selskap for utvikling av sivile og militære strømforsyninger. I 1990 ble mikroprosessbasert strømforsyningssystem lansert. Fem år senere gikk SND og Telenor Venture inn på eiersiden. Flere datterselskaper ble opprettet, og Drammens-bedriften fikk avleggere i Sverige, England, Polen, Frankrike, Tyskland, Hong Kong, India, Australia, Russland og Singapore. Eltek ble børsnotert sommeren 1998, to år senere fusjonerte bedriften med amerikanske Power Conversion.

I 2000 overtok Morten Angelil stillingen som konsernsjef etter sin far. Samme år ble Power Conversion Products (USA) overtatt og divisjonen for brannsikkerhetsprodukter (Eltek Fire & Safety) ble solgt til Honeywell. Eltek overtok tyske Voight & Häffner i 2003, Powertronics i 2006 og Valere Power i 2007. Selskapsnavnet ble endret til Eltek Valere. Morten Angelil trakk seg som konsernsjef i april 2008, etter at han erkjente grovt skattesvik, som førte til 18 måneders ubetinget fengsel. I 2015 ble konsernet solgt til Delta Electronics (Taiwan). Navnet ble endret til Eltek og fungerer som et konsern under den nye eieren, fortsatt med hovedkontor på Eikhaugen. Selskapet hadde i 2019 2500 ansatte i 40 land.

 

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet