D/S Marga

D/S Marga var et lasteskip fra 1924, bygd av Nylands Mek. Verksted for K&S Bruusgaard i Drammen. Seilte i årene 1940-1945 i Nortraships tjeneste. Etter en serie seilaser med livsfarlig last, deltok hun i tre invasjoner, for så til slutt å gå til bunns under tauing i Kanalen i 1951.

D/S Marga var et av de første skipene, som i nattemørket seilte inn gjennom Gibraltar i 1942 fullastet med bensin. Skipet deltok senere i invasjonen i Normandie, og seilte inn til Reggio di Calabria i Italia om kvelden den 5. september 1943, som det første allierte handelsskip i okkupert europeisk havn under den annen verdenskrig. Allerede neste morgen begynte lossingen av krigsmateriell og flybensin. Utpå dagen innfant selveste generalløytnant lord Montgomery seg på kaia, der det var reist en tribune med to norske, et engelsk og et belgisk flagg. «Takket være dere», sa han, «deres mot og dumdristighet, er brohodet sikret slik at mine tropper kan rykke videre. Dere brakte de nødvendige forsyninger til det sted jeg trengte dem til den tid jeg måtte ha dem, ikke bare hit, men også til Nord- Afrika og Sicilia.» Så holdt han opp det norske flagget og sluttet slik: «Dere har aldri sviktet meg, og jeg takker hver og en av dere.»

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet