Novak Emaljeverk

Emaljeverk, grunnlagt 1946 i Tomtegaten 64 av Anton A. Novak, som var født i København og kom til Norge som 14-åring i 1927. Verket fremstilte og emaljerte egne artikler og mottok fra hele landet til emaljering kjøleskap, varmeskap, vaskemaskiner, vaskekummer, utslagsvasker, elektriske koke- og varmeapparater, kjøkkenartikler, skilter, vegg- og kaminfliser m.m. Kjøpte høsten 1950 to brakker i den nedlagte landssvikleiren på Gulskogen som ble innredet til produksjonslokaler. I 1954 bygget emaljeverket på naboeiendommen Professor Smiths allé 56, og utvidet i 1963 lokalene til 2.200 kvm med 85 ansatte. I 1963 ble det etablert aksjeselskap med Anton A. Novak (55 %) og komfyrprodusenten A/S Elektra (45 %) som eiere. Som det første emaljeverket i Skandinavia og nr. 3 i Europa installerte bedriften et elektrostatisk sprøyteanlegg, som resulterte i eksakt lik emaljetykkelse på hver eneste kvadratmillimeter flate. I tillegg installerte Novak en selvkonsturert brennovn. Det nye utstyret sparte inn 20 årsverk i sprøyteavdelingen og bedriften fikk besøk av fagfolk fra flere land, som ville se anlegget.

På grunn av sviktende ordreinngang, blant annet fordi viktige kunder etablerte sine egne emaljeavdelinger, ble driften innstilt den 1.12.1972, med 45 ansatte. Selskapet gikk videre som eiendomsselskap og lokalene ble overtatt av dagligvarekjeden Elle. Bygningen inngår i dag i Gulskogen kjøpesenter.

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet