Res-Pa-Tex A/S

Industribedrift etablert på Gulskogen i 1945, aksjeselskap fra 1948, som landets eneste produsent av bakelittlaminat, etter rettigheter adoptert fra USA. Grunnleggeren var ing. Edvard Sundve. Etablerte fra 1949 produksjon av Respatex-plater, hovedsakelig til innredningsformål, bord- og benkeplater etc. En del av plateproduksjonen gikk til skip, jernbanevogner og busser. Salget skjedde gjennom byggevareforretninger eller direkte til produsenter av møbler og innredninger. Respatex ble et innarbeidet begrep i markedet. Konkurrerende produkter ble ofte kalt det samme. Bedriften så seg nødt til å annonsere med følgende ordlyd: «Respatex-platen lages kun av Res-Pa-Tex på Gulskogen og er ikke en fellesbetegnelse for bordplater med plastfinish».

I 1958 ble bedriften og alle rettigheter overtatt av Norsk Hydro, som ga den navnet Laminat-Produkter A/S. Norsk Hydro etablerte også produksjon av Respatex på Notodden. I løpet av 1960-årene ble Laminat-Produkter spesialist på interiørkomponenter og ferdige innredninger med plastlaminerte plater, som også inkluderte installasjon ute på byggeplassene. Fra referanselisten kan nevnes Regjeringskvartalet, SAS-hotellet i Oslo, Postgirobygget, Radiumhospitalet, NRK og flere regionale sykehus. I 1979 hadde bedriften 17-30 ansatte, varierende i takt med byggeprosjekter. Årsomsetningen lå på 10 mnok. Norsk Hydro besluttet å avvikle selskapet fra sommeren 1981, blant annet fordi Norsk Hydro gikk inn i et samarbeid med svenske Perstorp. Noen av de ansatte etablerte Innrednings-Consult A/S, som i november 1983 fusjonerte med Bugge & Gjertsen A/S på Vitbank. Elle A/S og Sunland Jernstøperi A/S kjøpte eiendommen. Lokalene ble i 1985 overtatt av bilforhandleren Rep-Tek  (Nissan, senere kalt Autohuset Drammen) som i 2003 flyttet til Kjelstad.

 

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet