Sfæren

eller «egget» og «kloden» på folkemunne, er navnet på et kunstverk i sentrum av rundkjøringen på vestsiden av Bragernestunnelen (s.d.), der trafikken deles i tre retninger. Verket er utført for Statens Vegvesen av kunstneren Viel Bjerkeset Andersen fra Bærum. Sfæren er støpt som et tynt skall i fiberarmert polyester (form som et egg eller en sammentrykt klode), innvendig utstyrt med flere lysarmaturer. Materialets transparente karakter slipper lyset gjennom skallet på linje med en lampeskjerm.

Filosofien var at Sfæren skulle være utsmykning, gi belysning til rundkjøringen og markere overgangen fra kulvertene i sør og vest til selve Bragernestunnelen i nord. Sfæren fikk positive kommentarer i juryens uttalelse da tunnellanlegget ble en del av tildelingen «Vakre veiers pris». Med tiden ble det vanskelig å opprettholde kunstverkets tiltenkte karakter som et spektakulært lysende objekt, fordi støv og annen forurensning i rundkjøringen la et mørkegrått belegg på kunstverket som gradvis ikke lot seg fjerne.

 

Cookies | Personvern

bn