Skoger Håndballgruppe

Håndballgruppa i Skoger ble stiftet 23.juli 1945, og lite visste man vel den gang at håndballen ville være med å sette Skoger på idrettskartet i Norge. Den gangen ble det opprettet «damegrupper» i idrettslagene – håndballen var i begynnelsen bare en idrett for damer. Allerede to dager etter oppstarten ble den første kampen spilt på Prestegårdssletta (Sletta). Kampen gikk mot Nordre Sande og det som ble omtalt som «en hård kamp», endte med tap 4-3 for Skoger.

Det var først på begynnelsen av 60-tallet det ble satset på håndball i Skoger IL. Under ledelse av ildsjeler som Solveig og Egil Arenth samt Stein Fretheim, ble alt systematisert, og i 1963 hadde Skoger IL den største håndballgruppa i Buskerud.

For sitt arbeid for håndballen i Norge både lokalt, på kretsnivå og nasjonalt nivå i flere 10-år, har både Solveig og Egil Arenth mottatt NHFs fortjenestemerke i gull.

I den første tiden var det stort sett bare utendørsbaner, og håndballen var en sommeridrett. Hjemmekampene til Skoger gikk på gressbanen på Sletta, noe som selvfølgelig skapte overraskelser på en ujevn bane. På vinteren ble det også arrangert kamper i Turnhallen i Drammen. På grunn av hallens størrelse, ble det bare benyttet 5 utespillere på hvert lag.

Blant de som var aktive den gang, ble bl.a. Dag Boman og Håkon Breda-Ruud eliteseriespillere på hhv Oslostudentene og NTHI. Breda-Ruud vant NM for studentlag, mens Boman vant NM for OSI. Han var også hovedleder for det norske studentlandslaget i 3VM. Sammen med keeperne Kristian og Ivar Tjugum, var disse sterkt medvirkende i oppbyggingen av Skogers meget gode herrelag i begynnelsen av 60-årene. De ble kretsmestere en rekke ganger.

Samtidig grodde det bra på jentesiden. I 1963/1964 vant J12-14 sin kretsserie. I 1965 ble både J12-14 og J14-16 kretsmestere. Disse jentene holdt sammen og på 70-tallet spilte de damelaget opp på nivå 2 i Norge og holdt dermed et godt nasjonalt nivå.

På samme tid ble det fart også på guttesiden. Laget ble kretsmestere 5 ganger på 70-tallet, og hevdet seg meget bra i nasjonale cuper.

Etter å ha ligget litt i dvale, ble det blåst nytt liv i håndballgruppa på 1990-tallet. Spesielt på guttesiden.

Fremgangen kom med årgangene 1989-1991. De vant Sør-Norge serien for 15 årslag i 2004 og i 2005. Østlandsserien ble vunnet i 2005 og Skoger kvalifiserte seg til landsserien for 17-årslag (Sparserien). Med på dette var Espen Lie Hansen – alle keeperes mareritt. Han satt scoringsrekorder i alle serier han var med i, og toppet det med å score 156 mål for Skoger i Sparserien. Espen Lie Hansen ble gjennom vår partnerklubbavtale en del av DHK, og i sitt første år ble han toppscorer i eliteserien med 150 mål. Han har 53 landskamper på aldersbestemte lag og scoret 204 mål. I 2009 debuterte han på A-landslaget og har vært der siden. Skoger har i mange år levert spillere til kretslag, regionale lag og har hatt flere spillere på landslagssamlinger, men det er bare Espen Lie Hansen som har kommet gjennom nåløyet og spilt med flagget på brystet som Skogerspiller.

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet