Tyri Fabrikker A/S

Tyri Fabrikker holdt til vis-a-vis Marienlyst fra 1948 til 1971, deretter overtok Aktuell Elektriske lokalene, som i 1994 ble til Maxi Kjøpesenter.

Foto: Drammen byleksikon 2004
Fotograf: ukjent

Margarin-, konserves-, næringsmiddel-, skismørings- og stearinlysfabrikk, bivokspresseri og dypfrysningsanlegg, grunnlagt av Drammens Margarinfabrikk (tidl. Drammens Smørfabriker Ltd.) i Hauges gate. I september 1938 kjøpte margarinfabrikkens hovedaksjonærer, anført av fabrikkeier Christian Skamarken, selskapet Tyrilys i Moss – og året etter flyttet produksjonen til Drammen. I 1942 ble det startet en avdeling for hermetisering av frukt og bær. Den 1. januar 1944 ble de to fabrikker sammensluttet under navnet A/S Tyri Fabrikker.

I 1948 flyttet bedriften inn i et nytt, 4.000 kvm stort fabrikkanlegg på en 8 måls stor tomt i Bjørnstjerne Bjørnsons gate 60. Fabrikken ble senere utvidet til 6000 kvm. gulvflate. Hovedetasjen ble innredet i tre produksjonsavdelinger: Margarinavdelingen, konservesavdelingen med produksjon av syltetøy, marmelade og hermetiserte frukt, bær og grønnsaker og vacuumtørket halvfabrikata (blant annet eggpulver) for næringsmiddelindustrien, samt lysavdelingen for produksjon av stearinlys og skismøring. Over en periode ble det også produsert iskrem. Fabrikken inkluderte landets eneste bivokspresseri og lagerlokalene hadde både dyprysingsanlegg og kjøleanlegg. Antall ansatte var 70, likt fordelt på menn og kvinner.

På begynnelsen av 1950-tallet introduserte Tyri hermetisk barnemat på småglass, som første aktør i det norske markedet. Firmaets fabrikata ble solgt over hele landet.  I 1952 ble disponent Einar Sunde avløst av Arne I. Hoem. Bedriften var landets suverent største stearinlysprodusent og eksport av stearinlys gikk til Europa, Amerika og Australia. I 1957 ble selskapet medeier i den nyopprettede Margarincentralen og produksjonen av margarin ble nedlagt. På sitt største hadde fabrikken 150 ansatte. Hovedproduksjonen gjennom 1960-årene var stearinlys, barnemat og vaccumtørket halvfabrikata. I begynnelsen av 1960-årene markedsførte bedriften en hel portefølje med barneprodukter under varemerket Prikken: barnemat, barnegrøt, barnekavring, maltekstrakt og tran. Hovedaksjonær 1922-1951 var Christian Skamarken, deretter sønnen Elling Skamarken (s.d.). Begge var styreledere i hele sine respektive eierperioder.

Selskapet ble i 1968 solgt til Collett A/S i Asker. Lysproduksjonen ble høsten 1971 flyttet til nyoppført fabrikk på Sundvollhovet i Krødsherad, hvor bedriften fortsatt holder til under navnet Tyri A/S, mens matvareproduksjonen ble overført til Asker i løpet av våren 1972. Eiendommen ble kjøpt av liungen John Bryn (Aktuell Elektriske) og ominnredet til lager. Fra 1994 omgjort til Maxi kjøpesenter, senere Strømsø Senter.

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet