Vokspapirfabrikken (VOPA) A/S

Industribedrift, stiftet 9. august 1938 av avdelingssjef Odd Hultgreen ved Star Paper Mill, som en ren overtakelse av en spesialavdeling ved Star Paper Mill. Avdelingen foredlet pergamynpapir til emballasjeprodukter, primært for sjokolade- og sukkervareindustrien. Hultgreen bygde egne fabrikklokaler på Grønvold med produksjonsstart i 1939 og 13 ansatte. Lokalene ble utvidet straks etter krigen og bedriften drev med en livlig produktutvikling. Vokset pergamyn var typisk og bedriften eksporterte blant annet daddelpapir til Midt-Østen. Et laboratorium ble etablert i 1949. I produktsortimentet fantes emballasjepapir for nærings- og nytelsesmiddelindustrien, syltekrukkepapir og småruller med duk- og hyllepapir. Det ble arbeidet med emballasjelaminater og allerede i 1951, som første bedrift i landet, startet produksjonen av plastfolie. Året etter anskaffet bedriften landets første flerfargers dyptrykkpresse for emballasjetrykk. I 1957 startet produksjonen av iskremstryller og annen papiremballasje for småis. Bedriften var svært tidlig ute med gruppelivsforsikring og pensjonsforsikring for de ansatte. I 1959 solgte Hultgreen selskapet til Star Paper Mill, som utviklet bedriften videre som selvstendig selskap. Produksjon av bæreposer i plast startet i 1963, som en av de tre første produsenter i landet. Produksjonen av typiske husholdningsvarer, som frysefolie og hyllepapir, ble i 1964 flyttet til lokalene etter konkursrammede Leif Holms Papirindustri i Mjøndalen. Etter at Star Paper Mill kjøpte Vopa-konkurrenten S. Hammer Papirindustri i Oslo, ble all plastvareproduksjon samlet i en ny og moderne fabrikk i Tollbugata 114, innviet i 1967. I 1971 fusjonerte S. Hammer og Vopa, og resten av produksjonen i Oslo ble flyttet til lokalene etter nedlagte Sunland Jernstøperi på Gulskogen. Produksjonen av iskremstryller på Grønvold hadde stor vekst og eksportsalget gikk til mange land.

I 1978 solgte Stargruppen alle aksjene i Vopa A/S til A/S Foliefabrikken i Asker. Vopa gikk videre som en selvstendig bedrift under nytt eierskap, med omtrent 150 ansatte. Rundt 1980 hadde Vopa en årsproduksjon på 220 millioner iskremstryller og eksport til 40 land. 90 mill. ble solgt som eksport til Europa via iskjeksprodusenten Co-No i Lier, 90 mill. ble eksportert til Irak, Kanariøyene og Sør-Amerika. 40 mill. ble avsatt på det norske markedet. I en periode var eksporten til Irak oppe i 150 mill. iskremstryller pr. år. Fra 1.1.1985 ble Vopa fusjonert med Foliefabrikken i Asker under navnet Foilpack Vopa A/S, med administrasjon lagt til Asker. Styret vedtok senere på året at produksjonen i Drammen skulle flyttes til Asker. De ansatte protesterte og greide å samle kapital, interessenter og en bankforbindelse, til å kjøpe ut Vopa, som fra 9.1.1986 var eid av de ansatte (37 %, 60 av 100 ansatte var medeiere), svenske Nordfoil (37 %) samt noen kunder og forbindelser (28 %) under navnet Vopa A/S. Buskerud Industriselskap overtok tomt og bygningsmasse. Foliefabrikken i Asker ble tilfeldigvis nedlagt året etter og Vopa kjøpte en del av maskineriet og satte det i drift på Grønvold. På grunn av store investeringsbehov ble aksjene i november 1990 solgt til nabobedriften Transparent Emballasje, eid av svenske Åkerlund & Rausing, som et halvt år senere lot bedriftene på Grønvold fusjonere til ett selskap, Åkerlund & Rausing AS. Den nye eieren sørget for å investere 35 millioner kroner i nytt utstyr hos Vopa. Årsproduksjonen av iskremstryller hadde økt til 270 mill. pr. år. Verdens største iskremprodusent, Walls Ice Cream i England, var i omtrent 25 år en stor prestisjekunde. Åkerlund & Rausing ønsket ikke å satse videre på iskremstryller. Storparten av produksjonen i Vopa-fabrikken stanset høsten 1998, det siste som var igjen stanset våren 1999. De ansatte ble tilbudt nytt arbeid i samme selskap, nærmere bestemt i tidligere Transparent Emballasje (s.d.).

 

 

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet