Delikat Fabrikker AS

Grunnlagt i september 1931 av den danskfødte snekkermester Christian Jensen, som drev en liten møbelfabrikk (Chr. Jensens Møbelforretning) i Skomakergaten 2 på Tangen. Sammen med sin hustru Olga startet han under navnet Salatfabrikken Delikat fremstilling av majones og salater (italiensk, russisk, fransk, sommer-, råkost-, reke-, krabbe- og hummersalat) til smørbrødpålegg. Lokalet var på 30 kvm og første års produksjon utgjorde 3 tonn. Dengang fabrikken ble startet var ikke majones og salat mye brukt som pålegg i alminnelige husholdninger, og det var vanskelig å få varene innarbeidet, men etter hvert gikk det så bra med salatproduksjonen at møbelfabrikken ble nedlagt i 1937. Omsetningen steg fra kr. 4.097 i 1931 til kr. 45.000 i 1945 og kr. 1,9 mill. i 1955, kr. 6 mill. i 1960 og kr. 12 mill. i 1965. På slutten av 1940-tallet hadde bedriften 8 ansatte.

På grunn av pågående utvidelser ved Drammen Slip & Verksted fikk bedriften skipsverftets bistand til å flytte. I 1959 innviet bedriften nytt fabrikkanlegg i Holmestrandsveien 72, med en grunnflate på 400 kvm i fire etasjer. Fra denne adressen fortsatte ekspansjonen. Firmaets produkter ble eksportert til bl.a. Tyskland, England, USA og Canada. I 1960/61 ble firmaet omgjort til et familieaksjeselskap under navnet Delikat Fabrikker AS med Chr. Jensen som direktør.

Aksjene ble i 1970 overtatt av De Forenede Margarinfabrikker (Forma) A/S. Datterselskap ble opprettet i Sverige i 1975, senere også i Polen og Russland. Firmaet omsatte i 1994 for kr. 336 mill. og hadde 204 ansatte, i 2000 var omsetningen kr. 341 mill. med 148 ansatte. Av hensyn til nye handelsbetingelser måtte satsningen på eksportsalg legges ned. Salat og leverpostei ble produsert i Drammen, sursild på Karmøy. I 1994 ble den svenske salatfabrikk Rubins Partysallad innkjøpt, i 1995 Rybergs Sallader, i 1999 Kronborg Postei, og Delikat sto som Nordens største salatprodusent med en markedsandel i Norge for påleggssalat på 70-80%. Kåret til «Årets markedsfører 1997».

I januar 2001 overtok Delikat selskapet Pasta Basta Produksjon i Bergen, en bedrift som produserte pasta og ferdigretter, senere rammet av konkurs. Våren 2002 ble Delikat fusjonert inn i Mills, en del av det Oslobaserte Agra-konsernet, som var en direkte videreføring av Forma. Delikat Fabrikker A/S opphørte som selvstendig selskap og fabrikken endret navn til Mills DA, en produksjonsenhet i Agra-konsernet. Eierforholdet var det samme som før, men fabrikken kom inn under felles ledelse, salgs- og markedskorps i Oslo. Delikats adm. dir. Arve Jøndahl ble salgsdirektør i det nye selskapet. Fra 2005 ville konsernet endre varemerkestrategi og erstattet derfor det tradisjonrike Delikat-navnet med navnet «Mills» på alle salat- og posteiprodukter produsert i Drammen. Sursild på glass, som ikke ble produsert i Drammen, beholdt navnet «Delikat». Varemerkestrategien vakte skarpe reaksjoner i markedet, ikke minst i lokalsamfunnet. Agra valgte på et noe senere tidspunkt å reversere strategien, og salatproduktene fikk tilbake Delikat-navnet.

Bedriften er markedsleder i Norge på påleggssalater og blant de to ledende på posteier. I 2003 lå totalvolumet på ca. 12.000 tonn, og anlegget i Drammen hadde 120 ansatte. I 2010 hadde Delikat 30 prosent markedsandel i Norge innen påleggsalater, i tiåret som fulgte steg markedsandelen til 60 prosent. Hovedkonkurrenten gjennom alle år, Denja i Larvik, ble nedlagt i 2016.

Pr. 2020 produserer fabrikken 18 varianter av majonesbaserte påleggsalater og 16 varianter av tilbehørssalater (herav 7 forskjellige potetsalater) under varemerket Delikat, 4 varianter av ovnsbakt leverpostei under varemerket Mills – i tillegg til et begrenset utvalg av salater samt et posteiprodukt under varemerket Vita.

 

 

Cookies | Personvern

bn