Gullsmed Johan Lund (11.9.1861-6.5.1945)

Gullsmed og medaljør, f. i Drammen, eget verksted i Ole Steens gate 3 etablert i desember i 1899. Utdannet som gullsmed hos O. Hæhre på Bragernes, der han arbeidet i ti år etter at han var utlært. Deretter ansatt som formann i siselør- og gravøravdelingen hos gullsmed David Andersen i Oslo, videreutdannet i 1889 (Statens håndverkerstipend) i Berlin som gravør og tegner. Han kom tilbake til David Andersen og høstet mye heder og ære for sine arbeider som bedriften stilte ut på verdensutstillingen i Chicago i 1893, Antwerpen i 1894 og Stockholm i 1895. I 1894-1898 var han hhv. fabrikkbestyrer og disponent ved Norsk Filigransfabrikk i Oslo. I 1898 ble han ansatt som verksmester hos gullsmed J. Tostrup i Oslo.

I 1899 etablerte han et gullsmedverksted på Bragernes i kompaniskap med Mikal Svendsen. Svendsen trådte ut av firmaet allerede i 1903. Johan Lund drev vesentlig med kunsthåndverk, emaljearbeider, foreningsmerker, medaljer og ordner. I tillegg gjorde han seg kjent som tegner av faner og liknende. Lund ble en av landets mest respekterte medaljører/gravører. Det er ukjent hvor mange medarbeidere han hadde gjennom årene, men det er kjent at datteren Ragna arbeidet i verkstedet. Han drev verkstedet videre til han var over 80 år gammel, inntil sykdom hindret han i å fortsette. Verkstedet i Ole Steens gate 3 ble våren 1942 solgt til gullsmed Finn Hagness (s.d.).

I yngre dager var Johan Lund velkjent som en god og premiert konkurranseskytter, kunstløper og turner. Han var også kjent som mangeårig sanger i Drammens Mannskor, og var i 1941 korets eldste aktive medlem. Lund hadde en rekke tillitsverv innen gullsmedstanden, Drammens Håndverks- og Industriforening og Drammens Turnforening.

Etterkommerne forærte Drammens Museum Johan Lunds samling av medaljer, tegninger, diplomer, lærekontrakter, borgerbrev og andre personlige papirer. Finn Hagness forærte Drammens Museum utstyr og inventar fra verkstedet.

 

 

 

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet