Teknisk Papir (TePa)

Produsent av teknisk registreringspapir og termisk billett- og kvitteringspapir, etablert på Konnerud i 1956 av kjemiingeniør Arne Berglund (1919-2011). Før etableringen var Berglund laboratoriesjef ved Vokspapirfabrikken (Vopa) på Gulskogen. Han oppnådde en avtale med Vopa om å gå videre med et utviklingsprosjekt i egen virksomhet. Berglund utviklet en effektiv metode for produksjon av såkalt fuktig registreringspapir for ekkolodd/sonarer, med egenkonstruerte maskiner. Produksjonen startet i 1957, med den norske ekkolodd- og sonarprodusenten Simrad som initierende referansekunde. Entreprenør Ole K. Karlsen gikk inn som medeier og i 1959 kjøpte TePa sju mål av eiendommen Myrhagen (Stubberudveien 76) på Konnerud, der det ble oppført produksjonslokaler.

Bedriften hadde en god utvikling og ble eneleverandør til blant annet Simrad. I begynnelsen av 1970-årene ble det i samarbeid med Papirindustriens Forskningsinstitutt og Institutt for treforedling ved NTH utviklet et tørt registreringspapir. Produksjonen kom i gang rundt 1975, som en av de tre første bedrifter i verden. Bedriften hadde sju ansatte. TePa ble blant annet eneleverandør av kvitteringspapir til panteautomatprodusenten Tomra, dessuten leverandør av registreringspapir til Royal Navy i Storbritannia og Kongsberg Våpenfabrikk. I senere tid gikk bedriften inn i markedet for termisk papir til billettsystemer i kollektivtrafikk, med eksport til flere land. Arne Berglunds sønn, papiringeniør Kjetil Berglund, overtok driften. Produksjonen ble nedlagt i 2003.

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet