Tuna Tekstil

Trikotasje- og konfeksjonsfabrikk, etablert 1939 av Eivind Johansen, en skogbonde fra Krødsherad. Bedriften ble grunnlagt på en ide om å produsere ullsåler av utrangerte, ullbaserte maskinfilter fra papir- og celluloseindustrien i regionen. Firma Tuna Tekstil ble registrert i 1950. I bedriftens opprinnelige epoke ble det produsert blant annet hansker, innleggssåler, vattepper og mere.

Flyttet 1958 fra Hauges gate 4 til Stjerneveien 15 på Åssiden. Innviet i 1969 nyoppført fabrikkbygg i Farmen 27 på Åssiden med 2250 kvm gulvflate. Den nye fabrikken på Åssiden bestod av trikotasjeavdeling med 20 strikkemaskiner og egen konfeksjonsavdeling for produksjon av undertøy, sportstøy, bluser, buksedrakter etc. I 1973 ble fabrikken utvidet med 1100 kvm gulvflate og bedriften investerte i eget tekstiltrykkeri, landets første i sitt slag, for mønstertrykking av jerseystoffer. 20 prosent av all produsert metervare gikk til egen konfeksjonsavdeling, resten ble avsatt på tekstilmarkedet. Samtidig ble det installert et heatset-anlegg, som gjorde at bedriften ble i stand til å formsette egen metervare. Bedriften hadde på dette tidspunktet 28 ansatte. 700 kvm av det nye tilbygget ble leid ut til Drammen Møbelcenter.

En utleiedel på 1000 kvm ble fra høsten 1975 leid ut til byens nye Chrysler-forhandler, Tuna Auto, etablert av Torgeir Morken. I 1979 ble Tuna Tekstil medeier i det nyetablerte tekstilfargeriet A/S Nytun på Sundvollhovet i Krødsherad, året etter ble produksjonen i Farmen 27 flyttet til Sundvollhovet. Bedriftens navn ble i 1998 endret til Aclima AS, som i 1999 etablerte egen fabrikk i Estland. Varemerkene pr. 2020 er Tuna, Acla og Aclima. Selskapet hadde pr. 2020 hovedkontor på Krøderen og avdeling i Ing. Rybergs gate 96 på Åssiden. Jan Eivind Johansen er styreleder og eier.

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet