Cinevation (Piql)

Teknologibedrift på Grønland 56, etablert 21. januar 2002 av Rune Bjerkestrand fra Drammen og Bjørn Garder fra Sylling. Begge hadde bakgrunn fra videoprojektor-selskapet Davis (s.d.) i Drammen, som ble nedlagt av Kongsberg Gruppen i 2001. Cinevation utviklet kopimaskinen Cinevator, som var i stand til å overføre digital kinofilm til analog kinofilm i samme hastighet som filmens normale avspillingshastighet. Maskinen kopierte kinofilmer 100 ganger raskere enn med den teknologien som inntil da hadde vært tilgjengelig i bransjen. Nedslagsfeltet var det globale markedet for filmprodusenter/filmdistributører. Den første orden fra Hollywood kom i 2004. På referanselisten finnes blant annet Walt Disney Pictures og Warner Brothers. I toppåret 2011 ble det solgt Cinevator-maskiner for 52,7 millioner kroner. Med årene ble de fleste av verdens kinosaler digitalisert og behovet for analog kinofilm skrumpet inn.

Selskapet utviklet deretter teknologi og utstyr for langtidslagring av digitale arkivdata (alle slags filer, scannet arkivmateriale, audio og video) konvertert og overført som grafiske koder på analog plastfilm (tilsvarende film for kinomaskiner), som ved behov kan gjenskapes som digitale filer med Piql’s teknologi. Av hensyn til endret markedsorientering ble selskapet i 2014 omdøpt til Piql AS, avledet av det engelske ordet for å konservere. I 2019 ble Piql tildelt DOGA-merket for god produktdesign. Pr. 2019 hadde selskapet 30 ansatte og omsatte for 42,3 millioner kroner. Selskapet eies av en lang rekke aksjonærer. De største eierne pr. 2020 er Tronrud Engineering A/S (Ringerike) og Rune Bjerkestrand.

 

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet