Papirteknikk

Emballasjeprodusent og trykkeri på Gulskogen, etablert i 1946 av boktrykkermester Tor N. Eriksen (1914-2005) fra Brakerøya, sønn av trykker Carl Eriksen (Ekspresstrykkeriet) og bror av Karl Eriksen, som i 1945 etablerte Diamant Elektriske Apparatfabrikk (s.d.). I startfasen holdt Papirteknikk til i Hauges gate 57, senere i en tidligere tyskerbrakke på Gulskogen, inntil nytt industribygg ble oppført i Prof. Smiths alle 54. Noe av det første Eriksen utviklet var et impregnert fruktpapir som hindret spredning av råte i forbindelse med lagring og frakt av frukt.

I 1967 ble bedriften landets første og eneste produsent av smørbegre (bordpakninger) for Norske Meierier, introdusert som Dio-begeret, som fra 1969 også ble tatt i bruk av den norske margarinindustrien. Begrene var basert på spesialkartong lakkert med diofanlakk. Plastlokkene ble framstilt i bedriften. I begynnelsen var årsproduksjonen 6 millioner begre. I 1969 etablerte Papirteknikk en søsterbedrift i Strømstad, PT Emballasje AB, som produserte begre for smør og margarin. I Drammen ble det i tillegg tatt opp produksjon av iskrembegre. Trykkeriet var spesialisert på diverse trykk, ikke minst store reklameplakater. I 1970 hadde bedriften 40 ansatte i Drammen og 22 ansatte i Strømstad, totalt 16 millioner begre pr. år, senere øket til 45 millioner begre. Papirteknikk ble en kunnskapsbedrift i emballering av næringsmidler. I 1971 etablerte Eriksen firmaet Emballasje Design sammen med designeren Helge Smestad, som leverte tjenester i grafisk design på emballasje og trykksaker.

I 1979 inngikk bedriften et nært samarbeid med Peterson-gruppen i Moss, som medførte at samarbeidspartneren overtok markedsføringen av bedriftens begre. Papirteknikk overtok Petersons produksjonsenhet (opprinnelig Hallan Papp) på Åmot i Modum, som blant annet produserte begre. Produksjonen på Åmot ble stanset i 1981. Under Tor N. Eriksens ledelse var foretaket personlig eiet. 2. generasjon Eriksen, tre søsken med ingeniør Bjarne Eriksen i spissen, overtok etter sin far. En av de viktigste kundene, margarinprodusenten Forma, forlot bedriften i 1992. I 1993 valgte familien Eriksen å selge 60 prosent av aksjene til Peterson-gruppen. Resten av aksjene ble solgt året etter. Selskapet gikk samtidig med store underskudd. Arbeidsstokken var halvert sammenliknet med 1971. Høsten 1995 flyttet Peterson-gruppen begerproduksjonen til datterbedriften i Strømstad og våren 1996 ble den øvrige produksjonen i Papirteknikk nedlagt. Fabrikkbygningen ble senere revet og i 2004 oppførte tyske Lidl en dagligvareforretning på tomten, senere overtatt av Rema 1000.

Cookies | Personvern

bn