Torgslaget

er betegnelsen på det «slag» som ble utkjempet på Bragernes torg den 24. juni 1881, da hæren ble satt inn mot streikende arbeidere. Det var på Hotvedt dampsag arbeiderne den 19. juni la ned arbeidet og brukte det nye ord «streik». Den 23. juni trengte streikende arbeidere seg inn på de bruk som fortsatt var i gang for også å få arbeiderne der til å streike. To arbeidere ble arrestert, dette resulterte i voldsomme demonstrasjoner foran politistasjonen på Bragernes torg. Etter at stasjonen var blitt angrepet og de fleste rutene knust, ga politimesteren etter og løslot arbeiderne. Deretter ble det rekvirert militærhjelp fra Kristiania, og neste dag ankom 100 soldater under kommando av Kaptein Hjorth. Om aftenen ble to nye arbeidere arrestert, hvilket forårsaket kraftige sammenstøt mellom de streikende og de militære. Etter at borgermester Bang leste opprørsloven for de streikende og deretter selv ble rammet av stenkast, ble seks skarpe skudd avfyrt. En 15 år gammel gutt, Martinius Tømmeraas, eneste sønn av enkefru Kristine Tømmeraas i Gjertergaten, ble drept. En annen arbeider døde senere av skadene han pådro seg. Dette var første gang etter 1814 at nordmenn var blitt angrepet og drept av landets egne soldater, og første gang norske arbeidere var blitt beskutt og drept av myndighetene under streik. Episoden resulterte bl.a. i romanen «Streik» av Per Sivle.

Også den folkelige betegnelsen på et kraftig slagsmål mellom drammensere og hirden på Bragernes torg den 21. desember 1940, foranlediget av at en hirdmann slo ned en gammel bonde i Nedre Torggate.

Cookies | Personvern | Tilgjengelighetserklæring | AA For å endre tekststørrelsen, hold inne cmd knappen og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned. For å endre tekststørrelsen, hold inne ctrl knappen Ctrl og trykk plusstegnet + for å skalere opp, minustegnet - for å skalere ned.

Hopp rett ned til innholdet